flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Ухвалено вирок у кримінальному провадженні за ч.2 ст. 436-2 КК України

30 червня 2022, 11:36

28 червня 2022 року Вільшанським районним судом Кіровоградської області  ухвалено вирок у кримінальному провадженні за ч.2 ст. 436-2 КК України (виготовлення, поширення матеріалів, у яких міститься виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії Російської Федерації проти України, розпочатої у 2014 році, у тому числі шляхом представлення збройної агресії Російської Федерації проти України як внутрішнього громадянського конфлікту, виправдовування, визнання правомірною, заперечення тимчасової окупації частини території України, а також глорифікація осіб, які здійснювали збройну агресію Російської Федерації проти України, розпочату у 2014 році, представників збройних формувань Російської Федерації, іррегулярних незаконних збройних формувань, озброєних банд та груп найманців, створених, підпорядкованих, керованих та фінансованих Російською Федерацією, а також представників окупаційної адміністрації Російської Федерації, яку складають її державні органи і структури, функціонально відповідальні за управління тимчасово окупованими територіями України, та представників підконтрольних Російській Федерації самопроголошених органів, які узурпували виконання владних функцій на тимчасово окупованих територіях України).   

Під час судового розгляду кримінального провадження судом встановлено наявність фактичних підстав для визнання винуватості обвинуваченого, оскільки він вчинив поширення матеріалів, у яких міститься заперечення факту агресії російської федерації проти України, виправдовування збройної агресії російської федерації проти України, виправдовування тимчасової окупації частини території України, а також глорифікація осіб, які здійснювали збройну агресію російської федерації проти України, а тому його дії кваліфіковано за ч.2 ст.436-2 КК України.

Згідно з вироком суду затверджено угоду про визнання винуватості, укладену 20 травня 2022 року у кримінальному провадженні між прокурором у кримінальному провадженні – начальником відділу нагляду за додержанням законів Службою безпеки України та Державною прикордонною службою України Кіровоградської обласної прокуратури та підозрюваним.                                                             

Жителя Вільшанської громади, громадянина російської федерації, визнано винуватим у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 436-2 КК України та призначено йому покарання у виді позбавлення волі строком на чотири роки без конфіскації майна. На підставі ст. 75 КК України від відбування призначеного покарання звільнено з випробуванням з іспитовим строком тривалістю 1 рік та покладено обов’язки відповідно до ст. 76 КК України.